منطقه بسیار بزرگی از کلان شهر تمدن مایا، قوم سرخ پوستی که در جنوب مکزیک و شمال آمریکای مرکزی ساکن بوده اند، در جنگل ها و خاک هایی که در قرن های اخیر بخش هایی از جنگل های گواتمالا (کشوری در آمریکای مرکزی) را پوشانده اند، مدفون شده. اخیراً به لطف فناوری لیدار این کلان شهر پیشتر گم شده کشف شده است.
لیدار یک فناوری سنجش از راه دور است که از طریق تاباندن نورهای لیزری به هدف و تجزیه و تحلیل نور منعکسشده، فاصلهها را اندازهگیری میکند و می تواند مطالعه مکان ها را بدون ایجاد خرابی یا تغییر در آنها فراهم کند.
موسسه پاگونام که در زمینه حفظ میراث تاریخی فعالیت می کند، با استفاده از تکنولوژی لیدار و اسکن کردن جنگل های گواتمالا موفق شده 60 هزار سازه که قبلاً ناشناخته بوده را بدون قطع کردن حتی یک گیاه کشف کند. این کشف در نهایت موجب شده بسیاری از تفکراتی که در مورد این تمدن قدیمی داشتیم، تغییر کند.
در حالی که پیش از این جمعیت تمدن مایا در شهر بزرگشان حدود 5 میلیون نفر تخمین زده می شد، اکنون مشخص شده که این تعداد احتمالاً بین 10 تا 15 میلیون نفر بوده. این تخمین جمعیت بر اساس کشف خانه ها، اهرام، بزرگراه ها و سایر مکان ها انجام شده است.
جالب تر اینکه این بزرگراه ها در حالی در این تمدن وجود داشته اند که مایایی ها اساساً از چرخ یا ریل برای بارکشی توسط چهارپایان استفاده نمی کردند و به این ترتیب به نظر می رسد آنها از یک نیروی کار سازمان یافته بهره می برده اند.
بخش هایی از این شهر از طریق جاده هایی پهن به هم متصل شده اند، به نظر می رسد، ساکنین این تمدن به طور منظم با هم در ارتباط بوده اند و احتمالاً مسیرهای ویژه ای برای نقل و انتقال به منظور تجارت بین شهرها را ساخته بودند.
همچنین به گفته گروه باستان شناسان این پژوهش، بر اساس قلعه ها و استحکاماتی که در خرابه های این شهر کشف شده، به نظر می رسد جنگ تنها دلیلی نبوده که منجر به نابودی این تمدن شده است.
این کشف، اولین فاز اجرایی از پژوهش های موسسه پاگونام بوده، موسسه یاد شده در آینده قصد دارد با استفاده از لیدار نقشه بیش از 8 هزار کیلومتر مربع از مناطق پایین دست گواتمالا را تهیه نماید. لذا انتظار داریم در آینده خبرهای بیشتری در مورد اکتشافات مرتبط با تمدن مایا بشنویم.
[source: https://www.1pezeshk.com/archives/2021/09/failures-of-devices.html]