چرتکه عمران

برندهای الکترونیکی خطرناک برای محیط زیست

GreenPeace  به عنوان سازمانی غیردولتی با شعبه‌هایی فعال در ۴۰ کشور مختلف جهان، لیستی از سبزترین برندهای حاضر در بازار تولید دستگاه‌های الکترونیکی و البته خطرناک‌ترین برندها که فعالیت آن‌ها آسیب‌هایی جدی را برای محیط زیست به همراه داشته منتشر کرده است.

شهر سخت افزار – حسن کریمی: GreenPeace به عنوان سازمانی غیردولتی با شعبه‌هایی فعال در ۴۰ کشور مختلف جهان، لیستی از سبزترین برندهای حاضر در بازار تولید دستگاه‌های الکترونیکی و البته خطرناک‌ترین برندها که فعالیت آن‌ها آسیب‌هایی جدی را برای محیط زیست به همراه داشته منتشر کرده است.
 

وب‌سایت بیزینس اینسایدر در مطلبی به نقل از GreenPeace لیستی را منتشر کرده که در آن برندهای فعال بازار دستگاه‌های الکترونیکی که فعالیت‌ آن‌ها آسیب‌های جدی را به محیط زیست وارد می کند مشخص شده‌اند. در این لیست، شیائومی که لقب اپل چینی‌ها را یدک می‌کشد، اوپو و ویوو در قعر جدول سبزترین برندهای حاضر در بازار تولید محصولات الکترونیکی مصرفی قرار می‌گیرند.

در این رده‌بندی، ۱۷ شرکت بر اساس سه معیار اصلی، رتبه‌بندی شده‌اند. این معیارها عبارتند از کاهش میزان گازهای گلخانه‌ای از طریق استفاده بهینه از انرژی، استفاده از مواد پایدار یا در طرف مقابل، نمونه‌های زیست تخریب پذیر و در نهایت امر، میزان استفاده از مواد شیمیایی زیان آور برای محیط زیست.
Greenpeace در رده‌بندی خود معیارهایی نظیر شفافیت در اعلام عملکرد، تعهد به همکاری با نهادهای فعال در زمینه حفاظت از محیط زیست و انجام تلاش‌هایی در جهت حافظت هرچه بیشتر از محیط را نیز درنظر گرفته است.
یکی دیگر از شرکت‌هایی که در این لیست در جایگاه پایینی قرار گرفته هواوی است. Greenpeace معتقد است این برندها شفافیت و تعهد کافی را برای جایگزینی انرژی‌های سنتی با نمونه‌های تجدیدپذیر نداشته‌اند.

آمازون هم در میان شرکت‌هایی قرارگرفته که کم‌ترین شفافیت را در اعلام برنامه‌های سازگار با محیط زیست داشته است. این شرکت، جزئیات محدودی را در خصوص استفاده از مواد بازیافتی منتشر کرده و هیچ گزارشی را در خصوص محدود کردن استفاده از مواد شیمیایی خطرناک، منتشر نکرده است.

شرکت‌هایی مانند اپل، مایکروسافت و سامسونگ نیز با پیاده‌سازی راهکارهایی متفاوت، برندهایی ناسازگار با محیط زیست به حساب می‌آیند. در بیانیه Greenpeace اینچنین عنوان شده است:

«با توجه به اشباع بازار دستگاه‌های الکترونیکی در برخی کشورها، شرکت‌ها تغییرات چشمگیری را در طراحی محصولات خود ایجاد کرده‌اند که به سیکل جایگزینی دستگاه‌ها، سرعت می‌بخشد. در قالب این سیاست، تعمیرپذیری یا به روزرسانی دستگاه‌های الکترونیکی سخت‌تر شده تا طول عمر مفید این دستگاه‌ها کوتاه شود. اپل، مایکروسافت و سامسونگ از جمله برندهایی هستند که این راهکار را به‌کار بسته‌اند. HP، Dell و Fairphone هم استثناهای این حوزه به حساب می‌آیند. این برندها تمرکز خود را روی افزایش تولید محصولاتی با قابلیت تعمیرپذیری و ارتقا گذاشته‌اند.»

با تمام این تفاسیر، اپل همچنان توانسته با توجه به تعهد صد درصدی خود به استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر و همچنین شفافیت در ارائه عملکرد، در جایگاه مناسبی قرارگیرد. در این بین، برند هلندی Fairphone در صدر قرار گرفته و شرکت‌های اپل، Dell و اچ‌پی در جایگاه‌های بعدی قرار گرفته‌اند.

[source: https://www.1pezeshk.com/archives/2021/09/failures-of-devices.html]